The Clay

En slags dansk version af nedenstående.

Modsat ud­stil­lin­ger af de fleste andre ting, der i ud­stil­lings­si­tua­tio­nen bliver eksponerede og, ja, stillet til skue, efterlader ud­stil­lin­ger af ler, som er ble­vet formet og brændt, beskueren med en følelse af noget ufuld­stæn­digt, af noget endnu ikke modtaget, af noget, der er forble­vet skjult og okkult for beskuerens blik. Denne keramiske okkultisme eller ufuld­stæn­dighed, er, tror jeg, ikke en tilfældig op­le­vel­se, men snarere en iboende kvalitet ved keramik som sådan, en kvalitet som gør keramik til noget gan­ske forskelligt fra maleri, skulptur og arkitektur, de tre discipliner som har formet vores begreber om de skøn­ne kun­ster.

Den mest åbenlyse årsag til denne følelse af ufuld­stæn­dighed er, at en blot visuel per­cept­ion af et stykke keramik er helt igennem utilstrækkelig. At stå og betragte et keramisk arbejde svarer til at høre en beskrivelse af et maleri, som, godt nok er en poetisk genre i sig selv, men ikke desto mindre for­bli­ver helt og aldeles væsensforskellig fra en malerisk erfaring. Et hvil­ket som helst keramisk arbejde må selvfølgelig også være visuel, og keramiske og glasurbaserede produkter som kakler og emaljemaleri er først og fremmest visuelle. Men når vi beundrer kakler, gør vi det så netop ikke gennem at lade hånden glide hen over dem? Og er ikke emaljemaleri lavet for at vi skal se det sam­ti­digt som vi lader en finger glide hen over bil­le­det? Dette er også min pointe: keramik kan kun blive “modtaget” ved håndtering, når man holder det mel­lem sine hænder. Det er dog på ingen måde så, at øjet leder hånden. Det er omvendt hånden som leder øjet. Perceptionen af keramik er helt igennem taktil, til den grad, at det som ses, er bestemt af den san­se­li­ge berøring. Formentlig er det også derfor som keramik forholder sig så akavet til ideen om de skøn­ne kun­ster: intim snarere end of­fent­lig, taktil snarere end visuel, ses med fordel i et reflekteret lys fremfor i et direkte, og at den bærer på et løfte, at den brændte jord vil bringes til live, som var den genopstået i modtagerens livgivende hånd.

Denne genopstandelse af stof til en sanselig erfaring har sine rødder i en anden, mindre åbenlys, okkultisme, som keramiken har til fælles med de andre af ”ildens kunster”, som Clau­di­us Po­pe­lin kaldte dem: emaljemaleri og glasmageri, i det at stof­fets transformationer i alle tilfælder er tilvejebragt gennem ildens mel­lemkomst i ovnens lukkede rum. Det er i denne hen­se­en­de som keramikken er en fi­lo­so­fisk eller videnskabelig kunst, givende form til det mysterium som skabelsen er. Dersom denne skabelse eller transmutation sker i ovnens her­me­tiske rum, bliver kunst­nerens værktøjer de aristoteliske elementer: jordens og vandets proportioner og administration af ild gennem luft.

Jan Bäcklund