Konservering og Kopiering

[Emma Nielsen, ed.], Konservering. Det Midlertidige Museum for Økosystematiske Strategier. U.o. [København]: Eget forlag, bl. 4v–5v.

Centralt for mennesket er, at en stor del af vores viden og erkendelse er bundet op på ob­jek­ter. Det er det for­mentlig ingenting mærkværdigt i, da ob­jek­ter er det som konstituerer ver­den uden­for bevidstheden. Det som er mærkværdigt er hvor­dan vi ekstraherer denne viden eller erkendelse fra ob­jek­terne. Et ob­jekt som sådan indeholder i sig selv ingen viden eller erkendelse; viden eller erkendelse er først noget som pro­du­ce­res i re­la­tion til et brug eller omgang med ob­jektet. Et ek­sem­pel på et sådan erkendelse har vi fra Heidegger, der beskriver hvor­dan men først erkender en hammer gennem bruget af den. De fleste ob­jek­ter vi omgiver os med udgøres af denne ty­pe af brugsgenstande. Men der findes også en anden ty­pe af ob­jek­ter, ob­jek­ter der kun giver tegn, eller tegnob­jek­ter. Et snækkeskal der bliver brugt som valuta eller som smykke er et så­dant tegnob­jekt. Ethvert ob­jekt be­sid­der enten brugsværdi eller tegnværdi, og re­la­tionen mel­lem brugsværdi og tegnværdi er omvent proportionalt til hinanden: jo me­re brugs­vær­di et ob­jekt har, desto mindre tegnværdi har det og omvendt. Hvis man bruger et ob­jekt, så taber det i tegnværdi, fx., hvis man bruger et tæppe til at isolere med, så øger det sit brugsværdi og taber i tilsvarende grad tegnværdi; hvis man bruger en bog til at læse, så taber bogen tegnværdi i samme takt som den øger sit brugsværdi. Det er derfor som bi­blio­teker helst ser at vi ikke læser i deres værdifulde bøger eller samlere af design helst ser at vi ikke sidder i deres Æg.

Spørgsmålet er nu, hvor­dan omgås vi tegnob­jek­ter? Eller, stillet på en anden måde, hvil­ken erkendelse, i forhold til vores omgang med tegnob­jek­ter, svarer til vores erkendelse i forhold til vores omgang med en hammer? Når hammerens erkendelse ligger i dens brug, hvori ligger snækkeskallets erkendelse? Heri falder man ind i en egendomlighed med hensyn til vores vesterlandske kultur. For det første skal alle tegnob­jek­ter indekseres og plottes ind i et kronotopologisk skema, da tegnob­jektet først og fremmest giver tegn om dets herkomst (fra hvor og hvornår), og som kan referere såvel til dets skabelse som dets til­sy­ne­komst. For det andet er denne erkendelse i meget høj grad visuelt prioriteret. Tegnob­jek­ter skal ses, og kun ses. I museer skal berøring helst undgås helt, og i det omfang det ikke kan undgås helt, som i arkiver og bi­blio­teker, så skal den bringes ned på et minimum, først med adgangsforhindringer, siden med beskyttelseshandsker, affotografiering, for at slutteligt ende som et rent visuelt ob­jekt i en monter som ikke må åbnes.

Dette gør at vores viden og erkendelse i forhold til tegnob­jek­ter er betinget af at ob­jektet igen indekseres i form af en unik adresse (et mu­se­ums eller arkivs inventarienummer) som for­bli­ver stabil sam­ti­dig som ob­jektets til­stand konserveres, altså hives ud af brug og tid. På den måde etableres en stabil re­la­tion mel­lem det nu uforanderlige ob­jekt, dets adresse (inventarienumret) og dets referent (det kronotopologiske punktum). Objektet er det synlige (og kun synlige) bevis på et sagsforhold.

Dette er så selvfølgelig for os, at vi kun sjældent tænker på at det ville kunne være helt anderledes. I Kina og i det Fjerne Østen, som også har en mindst lige så lang tradition for at omgås tegnob­jek­ter som i vest, bruger man en helt anden metode for at bevare et ob­jekts re­la­tion til erkendelsen. I stedet for at fokusere på det en­kelte originale ob­jekt som den stabiliserende faktor i tegnre­la­tionen, så bevarer man gennem at bestandig kopiere ob­jektet, så­le­des at dets tegn transmitteres i en evigt ung form. Dette gør at det kinesiske tegnob­jekt stændigt skifter ham og replikerer sig. Set fra vores per­spek­tiv er dette ingenting andet end forfalskning af det originale ob­jekt og derved også en korrumpering af dets tegn, som vi derved ikke kan stole på. Dette synes ikke at bekymre den kinesiske erkendelse særligt meget, der altså ikke opererer med noget original i vores forstand, men derimod med den ty­pe af stabilitet som vi kender fra digitale medier.

Den kinesiske ob­jek­terkendelse har selvfølgelige sine sider, men en fordel den har, og som under nyere tid er ble­vet meget akut for den vesterlandske forstenede konserveringsmani (en slags kulturel hyper-musealisering), er at den ikke kun inviterer til berøring af ob­jektet, den faktisk kræver det. Dette medfører også, at erkendelsen af ob­jektet med nød­ven­dig­hed må inkludere en taktil erkendelse. Når ob­jektet bestandig skal re-fabrikeres, repliceres og repro­du­ce­res, så bevares, i selve denne proces, de håndgreb som så at sige er indspillede i ob­jektets tilkomst og traderingen af ob­jektet udgør så en genafspilning af ob­jektet. I konserveringen findes der ingen brug, i kopieringen findes der inget original.

Jan Bäcklund