Tilbageholdelse og Skuffelse

To metafysiske værdi­pro­du­ce­ren­de modaliteter til reciprokt at teste erhvervslivets kunstvilje

Oplæg ved ÆK’s årssymposium Kunst/business – nye modeller?, Århus 26.X.2012.

Manchett

Da ervhervsli­vet -- med nød­ven­dig­hed -- er uendelig mere kreativ end kunsten, så tilkommer det ikke kunsten at foreskrive hvor­dan erhvervsli­vet skal eller bør gebærde sig. Med et så­dant caveat emptor, vil jeg al­li­ge­vel fremsætte to metafysiske modeller -- nemlig ‘det ikke-eksisterende readymade’ og ‘det mislykkede fake’ -- for hvor­dan værdi dannes in­den­for kunsten der måske, under den rigtige kreative behandling, ville kunne transmuteres til iværksæt­teri for den risikovillige. Dette vil ikke blive specificeret, da jeg er helt og aldeles inkompetent dertil, derimod vil jeg, med disse to modeller, reciprokt teste, og derved spørge forsam­lin­gen, hvor megen kunstvilje erhversli­vet i grunden vil kunne bære.

Der kan ikke være noget tvivl om, at den mest vel­lyk­kede blending af kunst og industri -- i bred for­stand na­tur­lig­vis -- af værdi og pris, af skøn­hed, erkendelse, brand og op­le­vel­se fås ved en kunst som vi fremfor alt kender gennem entreprenører som Olafur Eliasson eller Carsten Höller. Deres såvel kunst­neriske som kommercielle succes er ind­lysende. Det er altså sådan, såvel erhversli­vet som kunsten skal gøre, da vil den være hjemme.

På trods af denne indlysende succes, der også er kunst­nerisk indlysende, så har det, siden såvel kunsten som varen blev mo­derne, med Manet og stor­maga­sinet, naget et tvivl -- altså blandt vores mindre fremgangsrige kunst­nere -- at det kunst­ne­ris­ke værdi ikke korresponderer, men forholder sig omvendt proportionalt til vær­kets bytteværdi. En af de mere fremgangsrige kunst­nere, der har bringet dette tvivl til udtryk er Marcel Duchamp, der apropos kunst­nere, som blev med at gentage det samme billede, sagde, at “de ikke længere gør billeder, men trækker checks”. Samme iagttagelse, men i af­fir­ma­tiv form, blev en gang kommenteret af Sandro Chia, med ud­sagnet, at “kunstvær­ker i dag imiterer og er inspirerede af økonomi. Økonomien er i sig selv ble­vet til et kunstværk, tilegnende sig alle de kva­li­te­ter­ som kunstens burdte have: nådesløshed, hensynsløshed, kynisme, storladenhed, kommuni­cer­bar­hed, abstrak­tion. Økonomiske systemer og økonomiske værdier styrer kunstverden, specielt i New York.”

Når den ame­ri­kan­ske maler Douglas Gorsline, som en del andre tid­li­ge­re, i 1964 havde købt et flaske­tørre­stativ, skrev han et brev til Duchamp for at høre hvorvidt han monstro gad signere det, svarede Duchamp, såvel talende som gådefuldt: “I Milano er jeg netop indgået et aftale med Schwarz, som auto­ri­serer ham til at producere en edition af alle mine få readymades, inklusive flaske­tørre­sta­ti­vet. Jeg har der­for pålagt mig selv at ikke signere nogle readymades mere for at be­skyt­te denne edition. Men signeret eller usig­ne­ret, dit fund har samme ‘meta­fysiske’ værdi som hvil­ket som helst andet ready­made. Den har desuden den fordel at den fuld­stændigt mangler kommerciel værdi.” Det var for­ment­lig ikke ligefrem det, som Gorsline ville høre. Selv må vi spørge os hvad det er for en ‘meta­fysisk idé’ Du­champ henviser til?

I. READYMADEN: eller, Den Tilbageholdne Vare

”The unassisted readymade”, som den nu er kendt som, er ikke et kunstværk, men sna­re­re en modalitet som præger al kunst som bliver lavet idag. Dette for­kla­rer hvor­for al kunst i dag er omgivet at en aura af readymade, sam­ti­dig som det er umulig at pege på et konkret værk: “dette er en readymade”. Tydligst illu­streres detta af to vær­ker af Warhol fra 1964. Det ene er det set af Brillo-boxer som blev udstil­lede i 1964, som netop er karakteriserede af ready­mades karakter af vare, serialitet og in­dif­ferens, sam­ti­dig som de netop er manufactured, hånd­lavede ob­jek­ter i en lille fabrik. Det andet værk er de signerede Campbell’s Soup-dåser, som man kunne købe for 6 dollar ved “American Super­market Exhibi­tion” samme år. Ingen af disse signe­re­de readymades ekisterer idag, vi ved ikke om nogen blev solgt eller ej, vær­ket er ikke for­teg­net i Warhols cata­logue raisonné fra be­gyn­del­sen af dette år­hund­re­de og, vigtigst, det er slet ikke diskuteret i kunst­lit­teraturen. Readymaden er fra­værende. Så forholder det sig også med Duchamps op­rindelige readymades fra 1910’erne. Objekterne er ble­vet smidt væk så snart de havde tjent deres formål, hvil­ket var at fungere som apparater for projektioner af (skygge)billeder. Readymaden var altså først og fremmest en slags foto­grafiapparat der projicerede billeder på en flade og ikke de ob­jekter til hvil­ke vi nu knytter begrebet. Så­le­des har den urinoir, vi kender fra et fotografi til­skrevet Alfred Stieglitz, ald­rig eksi­steret som fysisk ob­jekt, men er et billede, pro­ji­ce­ret på en flade, af forskel­lige fotografier og efterbehandlinger af grafisk art. Fotografiets fysiske mo­tiv er derefter smidt væk som et stykke rubbish, en forbrugt vare uden værdi.

Den eneste måde med hvil­ken et så­dant readymade kan kapitaliseres, vil sam­ti­dig være den eneste måde som en forbrugsgode kan blive til en collectible, et brugsob­jekt til en semiofor eller, for at tale med Michael Thompsons Rubbish Theory: transients til dura­bles, nemlig via rubbish. Noget tyder på, at det er umu­ligt at producere collectibles, semioforer eller durables som sådane. Collectibles kan kun pro­du­ce­res af det hinsidige, om hvil­ket ob­jektet også kommuni­ce­rer, hvor­for ob­jektet ikke skal andet end at be­trag­tes, da det udgør et vindue til dette udenfor vores synsvidde. Kunstnerisk værdi er denne kommuni­ka­tion. For at kapitalisere på readymaden, så må den først transmuteres fra transient (eller brugs­gen­stand) til “rubbish”. Det er det kunst­neren gør. Og først derefter kan den transmuteres fra rubbish til durable. Det er det markedet gør. På den måde er brugsværdi ble­vet vekslet til tegnværdi på en måde som ellers ikke ville være mulig. Værket skal ha været på besøg hos de døde og guderne (i form af rubbish) for at igen genopstå som synligt ob­jekt vid­nende om disse døde og disse guder. Når Pier­re Pinoncelli i 2006 smadrede Centre Pom­pidous Schwarz-replika af Fountain var det netop tænkt som en protest mod kunstverdens kapitalisering af readymadens metafysiske værdi til en vares super­pris som kunst­nerisk værdi. Det som har fas­ci­ne­ret mig med denne hi­sto­rie er, at Centre Pompidou ville have kunnet modbevise Pinoncelli, ikke gennem at restaurere hvidvaren fra 1964 til et flerchiffret miljonbeløb, men gennem at gå ned til nærmeste butik for hårde hvidvarer og købe en ny, “already made”. Dette ville være helt i over­ens­stem­melse med Du­champs metafysiske værdi, men ville ikke kunne repræsentere en priset og pris-sat vare (”a prized collectible”). Men de havde selv­føl­gelig ingen hensigt at modbevise Pinoncelli, da kunst­nerisk værdi for kunst­verden er den prisede vare, når det for Pinon­celli er det metafysiske værdi.

Det forklarer også hvor­for ingen mu­se­um er kommet på den tanke, at bare købe et flasketørrestativ og ud­stille det. Eller hvor­for ikke, bare købe en vand­hane, kalde den “Faucet”, og udstille det som “Ready­made”, ingen kunst­ner, inget år. Bare sådan, som konsekvens af Duchamps definition: “en readymade er, for at sige det kort, et kunstværk uden kunst­ner”. De to gange dette rent fak­tisk er sket -- dels ved Sidney Janis indkøb af en urinoir hos en mars­kan­diser i 1950, og dels Ulf Lindes frikøb af en anden urinoir fra en restaurant i 1963 -- så bad de begge Duchamp om at signere dem, hvil­ket Duchamp også gjorde. Men en sådan signering gør ob­jekten lige så autentiske, som når Duchamp signerede et vægmaleri på en restaurant i New York (som en readymade).

Når Pontus Hultén satte op den første retrospektive Warhol-udstilling i Europa på Moderna Museet 1968, så var det for besværligt at trans­portere Warhols originale Brillo-boxer til Stockholm. Hultén valgte da, sammen med Warhol, at bestille 500 originale offset-trykte boxe af karton fra Brillo-fabrikken, altså at udstille dem som et “unassisted readymade”. Efter udstillingen blev boxerne destruerede, som forventeligt, som rubbish. Når Hultén, langt senere, i 1990, igen skul­le bruge Brillo-boxer til en større vandringsudstilling, Territoire de l’art, så fik han produceret 100 boxe med plywood og silkscreen på 5 sider, altså gan­ske eksakt som Warhols originale produktion. Når Ronny van de Velde, en Antwerpen-baseret kunsthandlere trænet i at etablere nye ob­jekter som Duchamp-collectibles, besøgte Hultén i dennes hjem i Frankrig i 1993, så sat de og røg og drak vin med en af disse Brillo-boxe fungerende som bord. “Skal du ikke passe lidt bedre på din fine Brillo-box?” skal Van de Velde ha sagt til Hultén. “Nåhr, jeg har flere hundrede i mit forråd. Van de Veldes trænede sind begynte at arbejde, og han spurg­te så om han mon ikke kunne købe nogle boxer, hvil­ket han så også fik, 40 stk til 250.000 dollar. Hultén skal så ha skrevet et certifikat, som sagde at disse bokse var udstillede i Stockholm 1968. Under midten af halvfemserne begyndte boksene at dukke op på auktioner, betingende op til en miljon kroner stykket og de blev også inkluderede i Warhols catalogue raisonné som “Brillo Box. Stockholm Type”, inden nogle journalister på Expressen kunne vise, at de i vir­ke­lig­he­den var producerede i Malmö, af kunst­studerende, langt efter Warhols død. Priserne ra­sede til rubbishnivå. Mange var skuffede.

Readymaden, er som sådan altid fraværende, og den kan kun genopdages, repro­du­ce­res eller replikeres. Pointen er, at ligegyldig hvor­dan den bliver gen­op­daget, reproduceret eller repliceret, så vil det være som fake. Readymadens metafysiske værdi er netop -- som han skrev til Gorsline -- dens umu­lig­hed af at være en vare, der­for den fordel Gorsline havde, at hans fund forblev usigneret, da den ellers ville være en fake og netop be­sid­de kommerciel værdi.

Et overraskende smukt ek­sem­pel på en sådan til­bage­holdelse af varekarakteren til fordel for det meta­fysiske værdi, såg vi hos Tanaka Atsuko ved forrige Documenta. Det bestod af tre styk hørlærreder af forskellig størrelse. På dem var Ingenting. Det eneste man kunne se, var at de havde ligget foldede i en skuffe og en­kelte uanseelige fugt- eller fedtpletter. Det var vanvittigt smukt: som om kuns­ten havde vendt sit intet mod sig selv, som et spejl uden spejlbillede. Det eneste som var at se, var selve ti­den ma­te­ria­li­se­ret i sporen efter år­tiers uudfoldede foldninger og de dis­krete fugt­plet­ter. Et skilt infor­merede: “Tanaka Atsuko. Work. 1955. Estate of the artist”. De havde tyde­lig­vis ald­rig været udenfor kunst­nerens eje.

II. NEDEREN: eller, Det Mislykkede Fake

Siden den mo­derne vares og den mo­derne kunsts op­komst har skandalesuccén vist sig som det afgørende moment i produktionen af kunst­nerisk værdi. Vi kender det fra Courbet, Manet, Monet, Picasso, Duchamp og så framledes. I en mere end metaforisk for­stand har skandelsesuccén overtaget fore­stil­lingen om skøn­hed, som var den værdi vi tid­li­ge­re tilskrev kunstbil­le­det. Den logik, som her er på færde, er ble­vet beskrevet som “the chok of the new”. Men for­mentlig er det ikke skandalen som sådan, som er det afgørende (i hvert til­fæl­de er den kraftigt svækket i dag), men sna­re­re op­le­vel­sen. Oplevelsen af det nye, sna­re­re end det specifikt skandaløse emne, var det som banede vejen for Courbets eller Manets succes.

Da det nye var ble­vet permanent, så står vi tilbage med op­le­vel­sen. Oplevelsen er vor tids skøn­hed. Vor tids æs­te­tik. Vi får en på opleveren, som det heder på ti­dens substantiverende nysprog.

Man kan med god grund ar­gu­men­te­re, at kunst­for­falsk­ning er et mo­derne fænomen, fak­tisk daterende sig til 1860’erne, da en række italienske billed­huggeres vær­ker blev distribuerede til Paris og der handlet som sjældne antikviteter til helt andre priser end hvad som var gængs for mo­derne plastik. Det er ikke sikkert at disse billedhuggere (Giovanni Bastianini) såg sig selv som forfalskere, men sna­re­re som bil­led­huggere i traditionel forstand. Effekten i kunst­verden, når det gik op for den, at de hyllede col­lectibles ikke var genopdagede antikviteter, men blot manufakturerede ob­jek­ter, var ikke desto mindre parallel med Courbet- og Manet-receptionen: samme chok, men nu med skuffelse. En slags misforståelse mel­lem to paradigmer: et tradi­tio­nalistisk paradigm og det nye kunstparadigm. Det var ikke “the chock of the new”, men plagiatets skuffelse, skuffelsen af det samme.

På trods af at kunstverden bestandig forsøger at fortrænge denne chok og skuffelse, som siden 1860’erne er ble­vet gentaget med uformindsket styrke, så bliver det mere og mere ty­de­ligt, at faken er en central del af kunstvæsenet. Det er ready­maden som tydeliggør dette. I 1965, altså året efter Duchamps repliker af sine tidlige readymades og Warhols udstilling af sine Boxskulpturer, havde Elaine Sturtevant taget bestik af situationen. På sin første separatudstilling på Bianchini Gallery udstillede hun bland andet en Warhol ‘Flowers’, en Johns ‘Flag’ og en tegning af Rauschenberg. Recep­tionen var -- gan­ske imod kunst­nerens in­ten­tion -- at hun lavede en al­le­re­de absurd kunst endnu mere absurd. Når hun blev ved, blev receptionen mere og mere skuffet, og i 1974, kort tid efter sin replik af Duchamps Fountain, hold hun op med at lave vær­ker, blot for at atter blive genopdaget i køl­vandet på appropriation art. Nu kan efterhånden alle se at Sturtevant har fat på noget, nemlig skuffelsen, ned-levelsen, eller, som det hedder på nysprog, “nederen”.

En tilsvarende skuffelse var flot formaliseret i mange af Tom Keatings fakes, hvor han havde for vane at skrive, godt nok under bil­le­det, med med bly­hvidt, så at det ville kunne læses under ultra­violet lys: “Have you ever been taken?”, “This is a fake”, “Keating was here”, eller tilsvarende ting for at li­ge­som træde i det. Siden 1860’erne har vi jævnligt kunne læse om det chocks-af-det-samme, som plager skuffede købere, senest om den stadig ukendte for­falsker af Robert Motherwells, Pollocks og Rothkos som blev distribuerede via Knoedler’s i New York. en helt igennem grim affære. Mindre grim, men ligeså nederen, er i Tyskland retsagen mod Wolf­gang Bel­trac­chi og hans kone, Helene, lige afslut­tet. Det mest geniale ved Beltracchis process var, at Helene iscenesætte sig selv som sin mormor -- iført mor­moderens originale kjole -- foran en samling af do­ku­menterede, men ukendte og urepro­du­cerede vær­ker, alle malet af Wolfgang, som, sammen med nogle andre greb, skænkede Wolfgangs produkter en perfekt pro­veniens. Formelt set, så er processen gan­ske svaren­de til Elenor Antins humoristiske iscene­sættelse af sig selv som Florence Nightingale i et alderdomligt udseende fotografi med tilskrif­ten “My Self 1853”, bortset fra at en købere af Antins fotografi vil gå glip af den chokagtige nedlevelse som køberne af Beltracchis ma­le­rier under mere kende navne utvivl­som blev ramt af og samme “nederen” som jeg indbil­der mig ramte Gorsline når han modtog Duchamps svar på sin forespørgsel.

Om det perfekte fake ved vi ingenting. Det perfekte fake er i alle hen­se­en­der identisk med hvil­ket som helst kunstværk. Det er det mislykkede fake som aktiverer denne kunsteffekt: denne problematisering af kunst­nerisk værdi i form af en chokartet skuf­felse. Men li­ge­som tilfældet er med readymaden, så kan også det mislykkede fake kapitaliseres, og det sker ikke så sjældent som man måske vil tro, nemlig gennem at reattribuere værken til de kunst­nere som forfalskningen oprindeligt approprierede, så som ek­sem­pelvis Hebborns ‘Brueghel’ og ‘Piranesi’ i dag gennemgår en langsom men sikker process af re­attri­bution til Jan Bruegel og Giovanni Battista Piranesi respektive. Og jeg er fuld­stæn­dig sikker på, at Hul­téns nu usælgelige Brillo-bokser “Malmö-ty­pe” om ti år atter vil handles for et godt femchiffret dollarpris.

Hvis readymaden er helt metafysisk transcendental, så forholder sig faken altså kiasmisk modsat, fysik immanentistisk: faken giver os varen, men tilbage­holder værdien. Og det vil, af­slut­ningsvis, være kunstens anden test til erhvervet.

Jan Bäcklund