Spekulativt efterord

Oprindeligt publiceret i Christian Vind: Bøf er stegt. Hvidpapirfeber II. København: eget forlag, 2005, pp. 140-147.

Bøf er stegt er en samling. Hvorfor den hedder det, ved vi ikke, men vi kan konstatere, at den udgør en samling af 139 items, reproduceret på en o.k. måde og registreret i et slet ikke sjusket billedindeks. Samling­ens poster strækker sig fra en sætning, over avisudklip, fotografier, collager, skrivelser fra myndigheder, kunst­vær­ker og andre ob­jek­ter.

Samling­ens billedindeks kan, for en uopmærksom læser, virke parodisk. Det hænger for­mentlig sammen med, at det er faktuelt og nøgternt registrerende, og at denne omhyggelige registrering står i kontrast til det uanselige ma­te­ria­le, som den registrerer. Men dette for­hold tydeligør i grunden blot det, at det er præcis samme ty­pe af ma­te­ria­le som be­fin­der sig i papyrologiske sam­lin­ger, i sam­lin­ger af legetøj, i bib­lio­teker, i mineralogiske, entografiske eller pomologiske sam­lin­ger, ja, i en hvil­ken som helst samling.

Samling­en frem­træ­der uanseelig i for­hold til vores fo­re­stil­ling om en kunstsamling, da kunst er den kategori for samlere, som defineres af erindringsværdige eller erindrede navne. Det var det, derlå i Va­sa­ri­s fo­re­stil­ling om fama, og det er der­for, det kan være gan­ske lige gyldigt, hvad en al­le­re­de berømt kunst­ner gør. Hvad-som-helst kan ikke være kunst, men kunst kan være hvad-som-helst, som er attribueret til en readymade kunst­ner, til en kunst­ner som al­le­re­de har ‘gjort det’. Anonymitet, eller rettere: ikke-attribuerbarhed er derimod selve antitesen til kunst. Hver kategori for samlere be­står på den ene side af et be­græn­set set huskede navne, på den anden side af et be­græn­set set attribuerede vær­ker, eller, mere ge­ne­relt udtrykt: col­lec­ti­bles.

Kunsthi­sto­rien, som vi kender den i dag, er nok den sidst udviklede, og der­for måske også den mest bærende søjle af de epifænomener, som sammen kan siges at udgøre kunstvæsenet. Hvis sidst-ind-først-ud prin­cippet også gælder her, så er det nok også kunsthi­sto­rien som, i dens nuværende form, vil være det første til at smuldre sammen, petrificere, vaporisere eller hvil­ken metabolisme vi ellers kan forestille os.

Her er metabolismerne udformet som “discount kubisme”, “skod-arkitektoner”, “displacements i kattegrus”, “køkkenbordsminimalisme” eller “Nabo Mette – descending staircase” og lignende underbydninger, trivialiseringer og benspænderøvelser. Benspænderøvelser, fordi der er noget judoagtigt over fremgangsmåden, som om kunsthi­sto­rien, sam­ti­digt med at den er ble­vet latterlig, også in­de­hol­der et løfte til noget andet vi endnu ikke kender, og måske ikke kan kende. Som om vi be­fin­der os i et kunst­his­to­risk ‘nulpunkt’ eller mulighedsrum­met for en hvil­kensomhelst kunsthi­sto­rie.

Kunsthi­sto­riens første fase er kendetegnet af lister og biografier over de fremmeste (fortrinsvis florentinske) maleres levned og bedrifter, alternativt af an­ti­kva­riske inventarer over græske og romerske antikviteter, samlede kunstsamlere på alt mu­ligt andet: fra flamske tapisserier, over antikke mønter og kaméer, kuriøse maskiner, porcelæn og rustninger, til naturhi­sto­riske kuriositeter. Alt sammen dyre desiderata for enhver samler med ambitioner. Samlere uden ambitioner kunne også beskæftige sig med tegninger, nederlandske ma­le­rier, italienske primitiver, deltage i et lotteri med forhåbning om at vinde et hollandsk stilleben (hollænderne var vilde med lotterier, hvor alle kunne anskaffe sig sin egen looser leporello) eller på anden måde anskaffe sig ma­le­rier, grafiske blade eller skulpturer af kunst­nere yngre end Michelangelo eller Rafael eller af lavere status end Rubens eller Van Dyck. Set fra vores per­spek­tiv tegnede kunstvæsenet sig, på det tidspunkt, som noget værre rod.

Bøf er stegt er netop noget rod. Rodet udspringer ikke først og fremmest af ma­te­ria­lets karakter, men af det faktum, at det den inventerer, først og fremmest er anonyme items, at det inventerede ikke er attribueret og at denne mangel på at­tri­bu­tio­n ikke er tematiseret som en mangel, men som et vilkår. Når samling­en på den ene side ikke baserer sig på en liste af huskede navne og på den anden side ikke kerer sig synderligt om at attribuere dens ob­jek­ter, så melder spørgs­må­let sig, om hvil­ken kategori for samlere vi over­ho­ve­det taler om. Spørgsmålet er også, om vi over­ho­ve­det kan tale om en “kategori for samlere”, eller om vi sna­re­re må tale omfor­holdet mel­lem færdiglavede ob­jek­ter (rea­dy­mad­es) og col­lec­ti­bles.

Dette ville kunne for­kla­re rodet: for­holdet mel­lem readymade og collectible er i sin rene form et ikke-reguleret for­hold. Kategorier for sam­lin­ger (frimærkesam­lin­ger, kunstsam­lin­ger, legetøjssam­lin­ger) de­fi­ne­rer sig netop som en regulering af for­holdet mel­lem readymade og collectible.

Pietro Leopoldo var muligvis den første fyrste som delte vores nuværende optik på orden. I det mindste må det have været et så­dant rod som han mødte, da han i 1765 kom til Florens for at inspicere Mediciernes samling, hvor netop kunst­vær­ker, ud­stop­pe­de dyr, mineraler, planter, rustninger og våben, mæng­der af porcelæn og skatte og kuriositeter af alle slags var samlet i Uffizierne. Pietro Leopoldo satte en ge­ne­rel udrensning i gang af al naturhi­sto­rie, alle rustninger og våben og al porcelæn fra sam­lin­gerne, med det formål kun at vise det, som var værdigt til at ud­stil­les, hvil­ket i grunden ville sige ma­le­rierne og skulpturerne. Det afgørende trin tog han dog, da han i 1775 udnævnte Giuseppe Bencivenni Pelli til direktør for Uffizierne og Luigi Lanzi til assisterende antikvar. Denne Lanzi gen­nemførte i 1782 en kronologisk ophængning af vær­kerne efter skoler, hvil­ket blandt andet indebar, at de italienske primitiver nu for første gang var vær­ker af samme slags som vær­ker fra den italienske højrænæssance. 1792 udgav han også den første sys­te­ma­tiske kunsthi­sto­rie, Storia pittorica dell’Ita­lia inferiore, som var skrevet efter de for os velkendte kunst­his­to­riske prin­cipper (og hvor han hel­ler ikke undlader at nedgøre sine forgængere).

Ideen var i ti­den, 1783 udkom Winckelmann-eleven og direktøren for de kej­ser­li­ge sam­lin­ger i Wien, Christoph von Mechels katalog, som var kronen på dennes lange og møjsommelige ar­bej­de med at reformatere[?] ma­le­rierne og reorganisere ophængning­en til en ophængning efter de nye kunst­his­to­riske prin­cipper. Ideerne blev, som be­kendt, snart paradigmatiske for alle of­fent­lige mu­se­er og kunsthi­sto­rier, men altså hel­ler ikke uden mod­stand. Den fran­ske indenrigsminister Jean-Marie Roland forhindrede så sent som i 1792 idéerne i at blive introduceret i Louvre med den begrundelse, at en sådan kunst­his­to­risk ophængning gan­ske en­kelt var for uæstetisk. Det var frem for alt de lærde der var entusiastiske, sam­ti­dig med at kunst­nerne var skeptiske over for at hænge billederne i rum i stedet for i et sam­men­hængende galleri, li­ge­som de vendte sig i mod den didaktiske ordning efter skoler i stedet for at arrangere dem efter æstetiske idéer. Man kunne kort sige, at hvis kunst­nerne og æsteterne ville sammenligne, ville his­to­ri­kerne fortælle og ar­gu­men­te­re.

Nu må vi spørge os: fortælle og ar­gu­men­te­re for hvad? Hvilken eller hvil­ke fortællinger er det som der skal ar­gu­men­te­res for? Kunstens, selv­føl­ge­lig! er ty­pisk det svar vi ville få at høre. Men det er et svar som er mistænkeligt tautologisk. Hvis kunsthi­sto­rien er en af de søjler som – sammen med kunstsamling, kunsthandel og kunstforfalskning – de­fi­ne­rer kunstvæsenet, så taler vi om en selvfor­tæl­lende, autoerotisk og narcissistisk hi­sto­riemaskine. Hvis vi talte om “kunst”, i be­tyd­ning­en kunstfærdighed, så var der netop ing­en grund til at ekskludere rustningerne, porcelænet eller de kunstfærdige udstopninger af kuriøse dyr.

Det oprindelige rod af col­lec­ti­bles som blev samlet sammen i fyrsternes og de lærdes sam­lin­ger blev friseret ud over et koordinatsystem af stil og kausalitet, hvor stilen er de nationale ‘skoler’ og kausaliteten den nar­ra­tive logik som binder ob­jek­ter til hinanden i en re­la­tion af årsag og virkning. Kanaljen Eric Hebborn beskrev i sin selvbiografi logikken præcist:

What the art his­to­rian, along with all his­to­rians, at­tempts to do is give an appearance of order to what, in fact, never had any order. The way the art his­to­rian imposes order on to the lives and works of past artists is rather like the way the diligent gardener imposes order on his roses by tying them to a trellis: the trellis dictates the pattern of the plant’s growth. The roses, left to themselves, ramble as they will; but on the grid of the trellis they reflect the ideas of tidy growth that the gardener thinks best for them. The basic laths of the trellis upon which artists and their work are forced by the his­to­rian are two. The first is composed of centuries: the fourteenth, fif­teenth, sixteenth and so on; the second of schools: Italian, German, English, French or wherever the artist happened to have been born, liv­ed or worked.

Hebborns indignerede udfald mod kunsthis­to­ri­kerne implicerer også et andet aspekt af kunsthi­sto­rien, nemlig den, at kunsthi­sto­rien er den af betingelserne for kunstvæsenet, som udskiller et kunstværk fra alt mu­ligt andet, der kan samles på. Det er måske selv­føl­ge­ligt, men bør al­li­ge­vel ekspliciteres: Det er ikke vær­kerne som skaber kunsthi­sto­rie, men kunsthi­sto­rie som skaber vær­ker.

Det handler om smag, men også om en nationalisering af smagen i ter­mer af stil: en italiensk stil, en fransk stil, en nederlandsk stil, en dansk stil og så fremdeles. De fremvoksende nationalmu­se­er kom også ortografisk til at udtrykke denne idé ved at afslutte “hi­sto­rien” med de nationale klenodier. I dag synes ‘International Grand Style’ at have overhalet denne lumre biedermeieragtige nationalisme. Men sam­ti­dig med at den stille og roligt er ble­vet fejet ud af de nationale mu­se­ers ophængninger, dukker den blot desto stærkere op i biennalernes nationale pavilloner, i kunsttidsskrifters temanumre og på kunstmesser, og da netop som et af turismeindustriens stærkeste argumenter og som et nationalt brand. Fortælling­en er – som vi al­le­re­de kan se det hos Va­sa­ri­ eller Lanzi – en nationalistisk fortælling: “Hvad der udadtil tabes, det må indadtil vindes”.

Derfor rodet. En national stil er ikke andet end ussel smag. En smag som når sit apex, når man placerer flag på madvarer. Fjerner man det nationale, som er den ab­so­lutte værdi af et be­græn­set set remembered names, så fjerner man også den bærende ak­se i den kunst­his­to­riske fortælling. Man får noget som kunsthis­to­ri­kere kender som “international gotik”, “postmo­dern­isme” eller som barnet (an­ta­ger vi) kender som “blå ting”.

Her, i Den Stegte Bøf, iagttager vi måske det lige modsatte: hvad sker der, hvis man fjerner den kunst­his­to­riske fortællings kausalitet, kun for at beholde det nationale indhold, netop som flag på al­le­re­de fordøjet mad smidt på fortorvet? Ja, vi ved, at vi sårer de nationalt sindede, men det er vores overbevisning, at det nationale bindemiddel, værende netop Blut und Boden, kun lader sig re­du­ce­re til et fordøjet affaldsstof på marken (modsat et transcendent løfte på himlen som flagenes skabelsesfortællinger hentyder til). Ja, hvad har vi så? Vi mistænker, at vi bevæger os ind på trash’ens område, dér, hvor stof be­fin­der sig på det forkerte sted.

Men her skal vi gå varsomt, og ikke opløse fo­re­stil­lingerne om idé og materie, om værdi og værdiløshed, ret og akavet i en fast dikotomisk opstilling. Vi vil forsøge, så godt vi formår, at fastholde disse begrebers dynamiske karakter, med henblik på det ret beset banale faktum, at ussel smag eller uanseelige ting, ikke nødvendigvis er ‘dårlig kunst’ eller ting der er uværdige at samle på. Man ville til og med kunne strække sig så langt, som til at påstå, at uanseelige ting udgør selve rationalet for col­lec­ti­bles. Det forkerte sted der, hvor det nationale indhold er fastholdt, men den kunst­his­to­riske rationalitet er fjernet, er ikke et uin­te­res­sant sted, men et godt og dynamisk akavet sted.

To for­hold i Den Store Kunsthi­sto­rie kan hjælpe os til at forstå logikken i col­lec­ti­bles. Når François I. købte Mona Lisa i 1530 regnedes de sjældne vær­ker af Leonardo da Vinci til de ab­so­lut mest attråværdige af desiderata. François I. betalte 4000 scudi for maleriet, hvad der omregnet i 12.000 kg rent sølv svarer til knap 30 millioner kroner i dagens møntværdi. Men hvis vi ser bort fra ob­jektets skøn­hed, så udgør købet på ing­en måde ‘en god investering’. Samme beløb, hvis vi må skitsere en økonomisk fiktion, værdibestandigt placerede og med en dis­kret årlig rente på 4% ville give en uhyrlig sum (om­kring 75 milliarder). Det samme gælder investeringspotentialet for al kunst af “already remembered names”. På længere sigt – altså hinsides en initial eksponentiel fase (som fx van Gogh mel­lem 1870 til 1930) og bortset fra fluktueringer i smag - som der kan, og bliver, spekuleret i – for­bli­ver toppriser ved med at være toppriser, netop, som udtrykket indikerer, hinsides et økonomisk rationale, men svarende til de velstilledes evne til potlatch, som er en (ube­kendt, men udregnelig) konstant.

I den anden ende be­fin­der sig trash. Fra Carlo Lodoli var en mindre bemidlet kunstven, som på et eller andet tidspunkt i 1520’erne fik den unikke og brilliante idé at etablere en samling af kunst, som alle andre foragtede: en samling af trash-kunst. Lodolis elev og biograf, Andrea Memmo beskrev denne idé i sin Elementi d’architettura lodoliana ossia l’arte del fabbricare con solidità scientifica e con eleganza non capricciosa (1786): “Fattig broder som han var, kunne han slet ikke begynde at samle på ma­le­rier af de mest fejrede mestre, eftersom de var helt og aldeles uopnåelige for alle andre end de aller rigeste … Han udtænkte der­for den plan at udforme en samling som adskilte sig helt fra alle andre kunstsam­lin­ger, og som muligvis også var mere brugbar, da han bestræbte sig på at vise kunstens fremskridt fra dens genfødsel i Italien frem til Titian, Rafael, Correggio, Buonarotti og [Veronese].” På grund af at ing­en anden ville eje denne ty­pe af kunst, kunne Lodoli anskaffe ma­le­rier ældre end den italienske højrenæssance til meget rimelige priser hos marskandisere og jøder som handlede med ting, som var ble­vet smidt væk af andre. Da Lodoli døde var hans celle helt og aldeles fyldt op med måske den fineste samling af italienske primitiver, som nogensinde har ek­si­ste­ret (om end ubevaret i bunker). Men ori­gi­naliteten i hans idé un­der­stre­ges af det faktum, at ing­en syntes at ville overtage samling­en, og vær­kerne er for­mentlig gået tilbage til hvor de kom fra: til sin tids marskandisere og Kirkens Korshær (gan­ske som fragmenter af middelalderlige håndskrifter og inkunabler er ble­vet fundet brugt som toiletpapir eller kræmmerhuse).

Den første ekstrem – toppriser – udtrykker en konstant værdi som rent symbolsk potlatch (hinsides enhver brugs- eller nytteværdi). Den anden ekstrem – som der findes utallige eksempler på i samleriets hi­sto­rie– udtrykker ligeledes en konstant nul-værdi: trash, affald, eller det stof, som ing­en vil have (med desiderataværdi=0). Trash er, som Lord Chesterfield engang formulerede det, matter out of place.

Men trash er mere end det, eller rettere sagt: har en funk­tion, som vi sjældent er opmærksomme på. Antropologen Michael Thompson har overbevisende, i sin Rubbish Theory fra 1979, vist, at trash, og kun trash, er den kategori som muliggør en overgang fra forbrugsgoder (ting, som synker i værdi ved brug) til konstante goder (ting, som har ‘permanent’ værdi). Det første konsumerer man (biler, huse, billeder, tøj, maskiner), det andet samler man på (biler, huse, billeder, tøj, maskiner). Vi taler altså ikke om en forskel i stof, men om en forskel i omgang med stof.

At behandle et ob­jekt som et konstant gode, gør det til et collectible. At behandle et ob­jekt som et forbrugsgode gør det – ultimativt – til trash. Et forbrugsgode kan ikke, per definition, sam­ti­digt være et collectible, og et collectible kan ikke sam­ti­digt forbruges. Men derimod – og altså kun –, når et forbrugsgode er forbrugt, er ble­vet affald (udtjent maleri, kræmmerhus, toiletpapir, ragelse, glemte og bortgemte ting), kan tingets stof gen­nemgå en metabolisme fra forbrugsgode til collectible. Tilsvarende: col­lec­ti­bles er ikke evige, de frem­træ­der blot som evige (hvis de ikke frem­træ­der som evige, ville de ikke være col­lec­ti­bles). Men når en collectible ophører med at være evig, transmuterer den ikke til en forbrugsgode, men netop til trash, hvil­ket vi sidst så i stor skala i middelalderens håndtering af alt det antikke stof, som ikke kunne genbruges.

Når en kunst­ner i dag laver kunst, pro­du­ce­rer vedkommende en ting, som er bestemt til at fungere som collectible. En kunst­ner som pro­du­ce­rer et kunstværk, pro­du­ce­rer det, som vi alle ved, med henblik på et mu­se­um (det gælder i lige så høj grad ‘social plastik’ og ‘re­la­tionel æs­te­tik’, ellers havde vi netop kaldt det noget andet).

Såvel kunsthis­to­ri­kerne som kunst­nerne nærer i dag en modvilje mod kunsthi­sto­riens indbyggede nationale raison-d’être. Derfor laver kunst­nerne kunst i international stil til mu­se­er og der­for skriver kunsthis­to­ri­kerne en såkaldt ‘ny kunsthi­sto­rie’.

Skal vi være grove, vil vi sige: det er ikke akavet nok. På slig vis vil der blive produceret samme col­lec­ti­bles til samme mu­se­er og der vil blive skrevet samme hi­sto­rier baseret på samme nar­ra­tive koordinatsystem. Dette fordi det ikke er vær­kerne, som skaber hi­sto­rien, men hi­sto­rien som skaber vær­kerne. Sagen er, tror vi, at man stadig insisterer på at opholde sig på de ‘evige værdiers’ niveau, altså at producere og organisere col­lec­ti­bles, hvor det eneste, som ville have en mulighed for at rykke, efter vores mening, med sikkerhed vil være at bevæge sig ned til trash’ens rod.

Jan Bäcklund