Kunstværkets skygge

Publiceret som ”Readymade: Kunstværkets skygge”. Le monde diplomatique. Norsk-dansk utgave, no. 1, januar 2006, p. 18.

I en interviewbog med Mar­cel Duchamp spørger Pier­re Cabanne en gang hvorvidt han har beskæftiget sig med nogen form for kunst­nerisk ar­bej­de under de tyve somrer han har tilbragt i Cadaqués. Duchamp svarer bekræftende, at han hvert år monterer en markise som tillader ham at sidde i skyggen. Duchamp kunne godt lide skygge.

Lad os modstille denne ”værkbeskrivelse” med den, som ligger til grund for at Mar­cel Duchamps urinoir, Fountain fra 1917, for gan­ske eksakt et år siden, i en afstemning blandt 500 af kunstverdens aktører i England, blev udnævnt til år­hund­re­dets vigtigste kunstværk. Valget er – gan­ske modsat pressens forfjamsede forsøg at lave en lille forargelse ud af det – gan­ske selv­føl­ge­ligt og indlysende i en tid hvor hvert og hvertandet kunstværk trækker tungt på readymadens veksler. Kunst er, ved vi idag, det som kunst­neren kalder for kunst og som kunstverden behandler som kunst. Dette er en direkte videreførelse af den første definitionen av ”readymade” som vi kender fra Bretons og Eluards Dictionnaire Abrégée du Surréalisme fra 1938. En ”readymade” er, skriver sig­na­tu­ren ”MD”, ”et almindeligt ob­jekt ophøjet til et kunstværks værdighed alene gen­nem kunst­nerens valg”. Så­le­des kan (den succérige) kunst­ner nærmest sammenlignes ved en superkapitalist eller en mytologisk Midas, som gen­nem sit valg, sin dåbs­hand­ling, forvandler almindeligt isenkram (hvis ikke bare plain shit) til guld; hvad også Sherrie Levines appropriation af Duchamps urinoir i bronce fra 1991 mere end hentyder til.


Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/www/portheim.org/pub/imagecopyresampled.php on line 18

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/www/portheim.org/pub/imagecopyresampled.php on line 19

Warning: getimagesize(/home/www/barnabooth.portheim.org/museum/konst/usa/levine_buddha1996.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/www/portheim.org/pub/textbild.php on line 63

Sherrie Levine: Buddha, 1996. Gjuten Brons, 48 × 41 × 36 cm.

I den sam­men­hæng kan det være værd at bide mærke i, at de ori­gi­nale rea­dy­mad­es ikke længere ek­sis­te­rer og al­d­rig er ble­vet betragtet som, og end mindre døbt til, ”kunst”. Her kun et ek­sem­pel: Når Duchamp, i en gruppeudstilling af fransk kunst på Bourgeois Gallery i New York 1916, ifølge kataloget, bidrog med ”2 ready-mades”, aner vi slet ikke med hvil­ke vær­ker. Enten var de der ikke, eller så var der ing­en som så dem.
Warning: getimagesize(/home/www/barnabooth.portheim.org/museum/md/bourgeois1916.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/www/portheim.org/pub/textbild.php on line 63

Sida från katalogen.

Ganske som ing­en så den famøse urinal inden Stieglitz fotografi igen publiceredes i 1950erne. At sidenhen alle har kunne fortælle om den er netop en gan­ske anden sag. Objekterne er al­d­rig ble­vet ænset, hverken af kunst­neren selv, af hans mæcener, og i hvert fald ikke af publikum. Det er som om alle de (numere) klas­siske rea­dy­mad­es under hele denne tid har været usynlige.

Det viser sig dog, at det slet ikke er Duchamp som har skrevet oven­nævn­te definition af en readymade. Det var André Breton. Det burde vi have vist. Han har al­d­rig kunnet holde sig for den slags. Duchamp ville al­d­rig tale om ”kunstværks værdighed” eller om kunst som ”ophøjet”. Selv skrev Duchamp et antal spredte notater om readymaden. Her vil vi stille os til­freds med at pege på en lille elegant definition som han kastede fra sig i en interview af Alain Jouffroy: ”en sag som man ikke kan se direkte […] som man først ser når man drejer ho­ve­det væk”.

Udsagnet er i sær­de­les­hed in­te­res­sant set i lyset af dagens kunstkontekst. Duchamp selv var godt klar over at et receptionsskift var trådt ind. Da den ame­ri­kan­ske maler Douglas Gorsline 1964 spurgte Duchamp om han mon ikke ville signere et fornylig indkøbt flas­ke­tør­re­sta­tiv, svarede Duchamp: ”I Milano har jeg netop indgået et aftale med Schwarz, som autoriserer ham til at producere en edition (8 repliker) af alle mine få rea­dy­mad­es, inklusive flas­ke­tør­re­sta­tivet. Jeg har der­for pålagt mig selv ikke at signere nogle rea­dy­mad­es mere for at beskytte denne edition. Men signeret eller usigneret, dit fund har samme ’metafysiske’ værdi som hvil­ket som helst andet readymade. Den har desuden den fordel at den fuld­stæn­digt mangler kommerciel værdi.” Det var for­mentlig ikke ligefrem det, som Gorsline ville høre, li­ge­som det ikke var et ”metafysisk værdi” som mo­tiverede udnævnelsen af Fountain til år­hund­re­dets vigtigste kunstværk i sær­de­les­hed eller har mo­tiveret readymade-receptionen i almindelighed.

Receptionen står tværtimod i dia­me­tral modsætning til det for­hold, at pissekummen, flas­ke­tør­re­sta­tivet og cykelhjulet alle forsvandt i selv samme øjeblik de dukkede op. Samme moment viser sig også ved de øvrige rea­dy­mad­es, hvis skrøbelige ek­sis­tens kun er fasthold i et antal atelierbilleder blandt al mulig anden ragelse, alt fint afstemt med et tykt lag støv. Alle ting og sager, ledninger, tøj, møbler og ob­jek­ter er her stadig udif­fer­entierede som vær­ker.
Warning: getimagesize(/home/www/barnabooth.portheim.org/museum/md/readymade1917_01.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/www/portheim.org/pub/textbild.php on line 63

Photograph of Duchamp’s N.Y. Studio, 33. West 67th Street, 1916-1917

Vi ser et par ”rea­dy­mad­es” fordi vi ved at de blev det i 50erne, men ser vi også den forsvundne ”propoptrækkeren”? ”Pejsudlufteren”? Og hvad er det dér, et al­d­rig realiseret readymade? En sok? Objekterne, samme ob­jek­ter som sidenhen blev de verdensberømte rea­dy­mad­es, svæver her stadig i en uafklaret til­stand, i et slags Nebelland der Kunst. De er løsrevet fra deres brugstil­stand, men de er hel­ler ikke nået til at blive col­lec­ti­bles.
Warning: getimagesize(/home/www/barnabooth.portheim.org/museum/md/studio1_b.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/www/portheim.org/pub/textbild.php on line 63

3

Disse fremmedgjorte atelierob­jek­ter illustrerer ty­de­ligt readymadens konting­ente status som kunst og/eller ikke-kunst i et og samme moment. Objekterne (eller deres skygger) in­de­hol­der en mulighed for at være kunst sam­ti­digt som de beholder deres mulighed til at lade være. Hvis så, så vedrører idén med rea­dy­mad­es altså ikke ob­jek­ternes materialitet, ej hel­ler ”æstetisk indifferens”, og altså slet ikke det for­hold at de er masseproducerede. Den vedrører først og fremmest spørgs­må­let: hvad er kunst, når denne, fuldkommen blank og endnu ikke formet, vender sig mod sig selv?

Svaret kan kun gives i et møde, hvor det som dukker op, for­svin­der i sin opdukken og det som for­svin­der, dukker op i sin forsvinden, fx., at hver sommer montere en markise, for at kunne sidde i skygge. Og da forstår vi, hvor­for det er ligegyldigt hvorvidt den er signeret eller ej. Da forstår vi også at ”den fordel” den måtte have i at ”fuld­stæn­digt mangle kommerciel værdi” er et understatement: Det er ydermere readymadens vilkår, at den ikke er signeret og at fuld­stæn­digt mangle kommerciel værdi. Ellers ville ob­jektet slet ikke be­fin­de sig i den støvsky af måske-kunst/måske ikke-kunst, som er readymadens uvir­ke­li­ge ort.

Jan Bäcklund